Back to Top

Studieweek Mystiek

Een jaarlijks terugkerend evenement van het Titus Brandsma Instituut (TBI) is de Studieweek mystiek. Elke eerste week van juli dompelen we ons onder in de mystiek: de ene keer staat een specifieke mystieke tekst centraal, de andere keer laten we ons gidsen door verschillende teksten van een bepaalde mysticus. In deze teksten wordt tastend en zoekend tot uitdrukking gebracht wat nauwelijks taal heeft, de ervaring van een mens met het Onuitsprekelijke.

De studieweek wordt geleid door een van onze zeer bekwame en bevlogen wetenschappelijk medewerkers of door een expert van buiten. Deze docent leest de tekst, bespreekt haar en legt haar waar nodig uit. De docent zal proberen de tekst te laten spreken en u op deze manier helpen contact te maken met deze tekst. In het horen van deze mystieke teksten kan een diepere laag worden blootgelegd en er kan – zowel in de tekst als ook in uzelf – oplichten wat onnoembaar is. De Studieweek mystiek kan op deze manier een magische uitwerking hebben.

Om een idee te krijgen van onze Studieweek, kijk dan eens terug naar onze voorgaande Studieweken Mystiek.

De afgelopen jaren stonden de volgende teksten en auteurs centraal: Titus Brandsma (2018), Bach’s Matthäus-Passion (2017) en dé mystica van de liefde, Hadewijch (2016).


Studieweek Mystiek 2019: Geestelijk Hooglied door Jan van het Kruis

In 2019 zal de Studieweek Mystiek in het teken staan van het Geestelijk Hooglied door Jan van het Kruis. Deze week wordt geleid door Loet Swart.

De Studieweek Mystiek wordt dit jaar georganiseerd van maandag 1 juli tot en met donderdag 4 juli 2019 in Nijmegen.

Het ochtendprogramma duurt van 10.00 – 12.00 uur

Het middagprogramma duurt van 13.30 – 15.30 uur

De kosten zijn € 195,-. Lesmateriaal is inclusief.


Meer informatie?

Eind januari verschijnt de folder van de Studieweek Mystiek 2019. Vanaf dat moment is aanmelden voor dit evenement mogelijk via deze website.