Back to Top

Nacht van de Mystiek

Mystiek is van alle tijden, gaat door alle culturen en religies heen en treft mensen in het hart. Ook in dat hart van ons waar onze liefde huist. Mystieke teksten staan bol van de meest eigenzinnige, maar hoogst interessante reflecties over liefde. Het kan verrassend klinken, maar wie christelijke mystici leest, merkt al snel dat ook zij experts zijn op dit terrein en ons alles te leren hebben, ook over de meest aardse liefde.

 

Thema Liefde & Mystiek

Wie iets van deze mystieke liefdeswereld wil ervaren, is van harte welkom op onze Nacht van de Mystiek. Op vrijdag 25 januari 2019 organiseert het Titus Brandsma Instituut voor de vijfde keer deze Nacht. Het thema van dit jaar is ‘Liefde & Mystiek’. Op deze bijzondere avond wordt de liefde van verschillende kanten belicht. In voordrachten, theater en muziek.

 

Dit jaar vindt de Nacht van de Mystiek plaats in de foyer van de Stadsschouwburg Nijmegen. Het programma loopt van 20.00 tot na middernacht. Bestel nu meteen kaarten!

Programma Nacht van de mystiek 2019

Marc de Kesel (TBI) – Lezing over Eros & Mystiek
God is Liefde. Die ene zin vat de hele christelijke boodschap samen. Maar is die liefde ook erotische liefde? Op die vraag biedt de lange christelijke traditie een waaier aan antwoorden, die het hele veld tussen ‘ja’ en ‘nee’ bestrijken. Wie er echter de mystieke teksten op naleest, merkt al snel dat liefde tot God wel degelijk alles met eros te maken heeft. Denk maar aan de brandende liefdeshonger die uit Hadewijchs gedichten en visioenen spreekt, aan de onverholen erotische toon van de poëzie van Johannes van het Kruis, of aan Thérèse de Lisieux’ adagio “Mijn roeping is de liefde”.
In zijn lezing gaat Marc De Kesel in op de erotische spanning van de christelijke liefde, een spanning die een centrale plaats kreeg in zowat alle mystiek uit die traditie.

 

Peter Vermaat – Theater
Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker. Hij vertelt poëtische verhalen met een biografisch of sprookjesachtig karakter, zowel voor volwassenen als voor kinderen. In zijn theatrale vertellingen visualiseert hij zijn verhalen met karakteristieke (vaak levensgrote) poppen en objecten. Hij wordt gefascineerd door de grote vragen en de kleine verhalen in het menselijk bestaan. Op zijn manier geeft hij daar vorm aan in zijn theater

 

Onder leiding van Lidia van der Vegt – Cantar d’Amore (Zingen over de liefde)
Lidia van der Vegt (hobo), Emiel Hoefnagel (zang), Appelona Klarenbeek (fluit) en Heleen Venekamp ( harp) vertolken op theatrale wijze een aantal liefdesduetten.

 

Ria van den Brandt (FFTR Radboud Universiteit) – Lezing over De wijdere liefde van Etty Hillesum

Ria van den Brandt is senior onderzoeker Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen.
Ria van den Brandts onderzoek concentreert zich op Joodse getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog en de levensfilosofie & spiritualiteit van deze getuigenissen. Zij is ook Etty Hillesum expert.

 

Robert Jan Stips – muziek
Robert Jan Stips (Den Haag, 4 februari 1950) is een Nederlandse producer, componist, toetsenist en zanger bij onder andere de Nederlandse popgroep de Nits.

 

De presentatie is in handen van TBI collega en Bach-kenner Ad de Keyzer.

Binnenkort start de kaartverkoop via de Stadsschouwburg. Houd deze website of die van de Stadsschouwburg in de gaten.

Save the date

Zet de datum van de Nacht van de Mystiek alvast in uw agenda!

Datum: Vrijdag 25 januari 2019
Tijdstip: 20.00 – na middernacht
Locatie: Foyer Schouwburg Nijmegen
Kosten: 27,50 EUR (inclusief garderobe én het boekje van de Nacht van de Mystiek van vorig jaar)