Home »

 

Receptie Thomas a Kempis in Rusland

 

Als een van de mooie resultaten van het congres ‘Mystique Rhénane et Devotio Moderna’ (5 en 6 oktober 2016 in Metz, georganiseerd door prof. Marie-Anne Vannier in samenwerking met het Titus Brandsma Instituut en de Cusanus Hochschule) is de ontmoeting met Antoine Lambrechts (OSB, Chevetogne) te vermelden.

Met dank aan hem heeft het Titus Brandsma Instituut namelijk via Kirstin Zeyer als vertegenwoordiger van ons instituut in Metz materiaal op het vlak van Moderne Devotieonderzoek ter archivering gekregen.

 

Het gaat om een reeks scans van een uniek oud boek dat enkel bekend staat en gecatalogiseerd is als “libellus graeco-latinus 1626”.

In feite gaat het om een exemplaar ‘Liber Thomae a Kempis de imitatione Christi, in Graecum idioma translatus. Francofurti ad Viadrum a. 1626’ dat Lambrechts in Moskou heeft ontdekt. De vertaler is Eustachius Giselius, een Sociniaan. Lambrechts vermoedt dat het maar een kleine oplage moet zijn geweest. Het exemplaar uit Moskou behoorde toe aan de monnik Sylvester Medvedev, een leerling van Symeon van Polotsk, twee geleerde, ‘westers gezinde boekenwurmen’.

 

Het boek “EUSTACHIUS GISELIUS, Roxolanus, Scholae Kisselinensis Rector] Liber Thomae a Kempis de imitatione Christi, in Graecum idioma translatus. Francofurti ad Viadrum a. 1626” (de eerste titel op het eerste plaatje hier rechts) wordt genoemd in: BIBLIOTHECA ANTI-TRINITARIORUM: sive Catalogus scriptorum, & succincta narratio de vita eorum auctorum, … Opus posthumum CHRISTOPHORI CHR. SANDII, Freistadii, apud Johannem Aconium, 1684, p. 143 (het tweede plaatje hier rechts is de titelpagina van dat boek).

 

 

anti_trinitariorum_p_143

EUSTACHIUS GISELIUS, Roxolanus, Scholae Kisselinensis Rector] Liber Thomae a Kempis de imitatione Christi, in Graecum idioma translatus. Francofurti ad Viadrum a. 1626

 

bibliotheca_anti_trinitariorum

BIBLIOTHECA ANTI-TRINITARIORUM: sive Catalogus scriptorum, & succincta narratio de vita eorum auctorum, … Opus posthumum CHRISTOPHORI CHR. SANDII, Freistadii, apud Johannem Aconium, 1684