Back to Top

TBI-Lectuurseminarie

[fourcol_three]

Over: Jacques Lacans Séminaire over mystiek en vrouwelijke seksualiteit

Wanneer contemporaine cultuurkritiek het over mystici als Teresa van Avila of Johannes van het Kruis heeft, valt steevast de naam van Jacques Lacan. In zijn twintigste seminarie, dat hij de titel Encore meegaf, refereert de controversiële psychoanalyticus inderdaad uitvoerig naar auteurs uit de mystieke traditie. Dat Lacan daarin niet altijd makkelijk op begrijpen is, is onderhand een understatement geworden. Reden voor een studiecentrum over mystiek als het Titus Brandsma Instituut om zich grondiger over dit seminarie van Lacan te buigen.

Het TBI heeft dan ook het initiatief genomen om een open lectuurseminarie over Lacan, Encore, te organiseren. De bijeenkomsten zullen om de drie weken plaatsvinden, telkens in de namiddag van 13.30 tot 17.00 u, in het Erasmusgebouw op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen, kamer 12.06.

We volgen de Engelse tekst (Jacques Lacan, On Feminine Sexuality: The Limits of Love and Knowledge – Encore, The Seminar of Jacques Lacan, Book XX, translated by Bruce Fink, New York / Londen: W.W. Norton & Coie, 1998), maar we houden ook de originele Franse versie in het oog (Jacques Lacan, Le Séminarie, Livre XX, Encore, Paris: Seuil, 1975).

 

Het programma is voorlopig als volgt vastgelegd:

dinsdag 31 januari:               I. On jouissance

dinsdag 21 februari:            II. To Jakobson

dinsdag 21 maart:                III. The function of the written

dinsdag 4 april:                     IV. Love and the signifier

dinsdag 25 april:                   V. Aristotle and Freud: the other satisfaction

dinsdag 16 mei:                    VI. God and Woman’s jouissance

dinsdag 6 juni:                      VII. A love letter

dinsdag 27 juni:                    VIII. Knowledge and truth
[/fourcol_three] [fourcol_one_last]


[/fourcol_one_last]