Back to Top

TBI-Lectures: Frank Vande Veire

[threecol_two]

Wagners Kunstreligion als geniale kitsch

Frank Vande Veire

(School of Arts, Universiteit Gent)

woensdag 11 oktober 2017, 15.30 -17.00 uur, Radboud Universiteit, Erasmusgebouw E 3.01

 

Thema van de lezing

Moderne kunst breekt graag met alles wat traditioneel is. Ook met religie. En toch is de moderne beeldende kunst altijd door religie gefascineerd gebleven en al helemaal door haar mystieke tendensen. Veel kunstenaars willen bovendien niet alleen maar nieuwe kunst maken, ze willen ook bijdragen aan de uitbouw van een nieuwe wereld. Daarom gaan ze die kunst verruimen en diverse artistieke disciplines bundelen in een zogeheten “Gesamtkunstwerk”. Op die manier willen ze mee werken aan de revolutionaire wending die zij voor de hele cultuur beogen. In die intentie laat de kunst zich bewust of onbewust vaak leiden door haar religieuze erfenis.

Diegene die het idee van Gesamtkunstwerk het eerst echt op de scène van de moderne kunst heeft geplaatst, is de componist Richard Wagner. Uit zijn opera’s spreekt een kunst waarvan de missie niet moet onderdoen aan die van de klassieke religies.

De bekende Vlaamse kunstcriticus Frank Vande Veire spreekt in die zin over Wagners artistieke project als een “Kunstreligion”. Het megalomane van dit project is zijns inziens verantwoordelijk voor bepaald kitsch-gehalte. Maar om de inzet van zijn project echt naar waarde te schatten moet vooral het concept ‘religie’ worden ingezet. In zijn lezing biedt Vande Veire een nietzscheaanse analyse van de religieuze pretenties die aan de basis liggen van Wagners kunst – en, ruimer, van de moderne kunst in het algemeen.

Toegang gratis. Graag vooraf aanmelden op secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl

[/threecol_two] [threecol_one_last]

[/threecol_one_last]