Back to Top

50-jarig jubileum (1968-2018)

Het Titus Brandsma Instituut viert in 2018 het 50 jarig jubileum. Het instituut werd in 1968 ter nagedachtenis aan Titus Brandsma opgericht door de Radboud Universiteit en de Nederlandse Karmelprovincie. Het is een wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet en onderwijs geeft op het gebied van religie en spiritualiteit.

 

De persoon Titus Brandsma staat in het jubileumjaar centraal. Het is een man met vele gezichten: hij was karmeliet (geestelijke), hoogleraar, rector magnificus, journalist, verzetsheld. Hij kwam op voor de minder bedeelden tot het eind van zijn leven.

 

In het jubileumjaar is een aantal activiteiten georganiseerd. U vindt hier een overzicht van de activiteiten, verslagen, foto-reportages. Ook zijn de meeste lezingen terug te kijken en luisteren via Youtube.

15 juni: Grote jubileumviering

Op vrijdag 15 juni is het 50-jarige jubileum gevierd in de Stevenkerk in Nijmegen. Een dag in het teken van de persoon Titus Brandsma. In een volle Stevenskerk luisterden aanwezigen geboeid naar  lezingen en prachtige muziek. Bevlogen wetenschappers, betrokkenen en filosoof Désanne van Brederode lieten hun licht schijnen over actuele thema’s als de maatschappelijke relevantie en voorbeeldfunctie van Titus Brandsma, de internationale naam en faam van het instituut en de toekomst van de christelijke spiritualiteit. Lees de terugblik jubileumviering.

 

13 en 14 juni: Internationaal congres ‘Down Town / Down Soul: Early Modern Mysticism and the Political’

Dit international congress werd georganiseerd door het Titus Brandsma Instituut in samenwerking met de Americaanse Oblate School for Theology San Antonio, Texas. De voertaal van het congres was Engels. Lees meer over congres Down Town / Down Soul.

 

23 februari: Opening jubileumjaar

De opening van het 50 jarig bestaan van het TBI vond plaats op 23 februari. Er was voor genodigden een bijeenkomst in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Na het welkomswoord van collegevoorzitter Daniël Wigboldus blikt Kees Waaijman, onderzoeker, emeritus hoogleraar Spiritualiteit en voormalig wetenschappelijk directeur, terug op 50 jaar Titus Brandsma Instituut. Huidig wetenschappelijk directeur Inigo Bocken geeft zijn visie op de toekomst van het Instituut. Lees meer…