Back to Top

TBI-Lecture: Marc De Kesel – Mystiek, een anatomie van de liefde

Dinsdag 15 januari 2019, 15.30 -17.00 uur, Radboud Universiteit, Erasmusgebouw E 2.21

Liefde staat centraal in het christendom. ‘God is liefde’ lezen we in de eerste brief van Johannes. En bij Paulus heet het ‘dat liefde de hoogste deugd is.’


Maar wat is liefde? Is de liefde die het christendom zo hoog in het vaandel draagt erotisch? Of juist niet? Wie de mystieke teksten uit de christelijke traditie erop naleest, wordt verrast: haast elke pagina uit die traditie geeft te kennen dat liefde – ook liefde voor God – door en door erotisch is.


Marc De Kesel confronteert ons met een paar mystieke teksten waarin die erotische dimensie van de christelijke liefde haarscherp ontleed wordt. Hij toont bovendien aan hoe ons hedendaags begrip van erotische liefde nog zeer sterk doordrongen is van dit christelijk liefdesbegrip.

Dit inzicht helpt hem een genuanceerde ‘anatomie van de liefde’ te presenteren. Merkwaardig ook hoe hij op die manier de gangbare ‘rozengeur en maneschijn’-visie op liefde ernstig weet bij te stellen.
Aanmeldingsformulier TBI Lectures voorjaar 2019

ManVrouw

Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van onze nieuwsberichten en activiteiten, geef dan toestemming door 'ja' aan te vinken. Bij 'nee' houden we u alleen over deze activiteit op de hoogte.

janee (verplicht)

 

Ik meld mij aan voor de volgende lezing(en):

Dinsdag 15 januari 2019: Mystiek, een anatomie van de liefde. Door: Marc De Kesel (Titus Brandsma Instituut)

Dinsdag 22 januari 2019: Origines on Love. Door: Christian Hengstermann (Universität Münster, DE)

Dinsdag 12 februari 2019: Hadewijch en de liefde. Door: Veerle Fraeters (Ruusbroecgenootschap, Antwerpen, BE)