Home » Cursussen en studiedagen

Cursussen en studiedagen

Februari 2017
Geestelijk gezond? Karl Jaspers: aan de grens van de psyche

Op 17 februari 2017 organiseerde het KSGV (Kenniscentrum voor levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid) samen met het Titus Brandsma Instituut een studiemiddag over Karl Jaspers en zijn blijvende betekenis voor levensbeschouwing in psychiatrie en geestelijke verzorging. Doel van deze studiedag is om kernpunten uit het gedachtegoed van Jaspers te presenteren en toe te passen op de hedendaagse psychiatrische diagnostiek en zorg. Meer informatie…

 

September 2016
Cursus ‘Opmerkzaamheid en onderscheiding’ (september – oktober 2016)

Dat juist onderscheiding in de spiritualiteitstraditie zo’n belangrijke rol speelt, mag niet verbazen. In vragen die gaan over waar het in het leven echt over gaat, is weinig houvast te vinden. En toch hebben we ergens een kompas nodig, zonder al te snel tot voorbarige zekerheid te komen. Vaak wordt vergeten dat de grote auteurs uit de christelijke spiritualiteit juist met deze zoektocht geworsteld hebben. Onderscheiding kunnen maken, dat vraagt oefening, oefening in aandacht en opmerkzaamheid, onderscheiden waar het in concrete situaties om gaat en niet om gaat – of nog: schijn kunnen doorzien, begrijpen dat dingen niet altijd zijn wat ze op het eerste gezicht lijken. In deze cursus van zes dagdelen maken de deelnemers kennis met deze traditie van onderscheiding. Een deel van de cursus leert de deelnemers ook kijken aan de hand van schilderijen en kunstwerken – het leren ‘lezen’ van visuele ervaringen. Een diepgaande studie die veel vraagt, maar die nog meer oplevert.

 

November 2016
Cursus ‘Spirituele Lezing’ (november – december 2016)

De spirituele manier van lezen, die ook wel lectio divina wordt genoemd, is onderwerp van deze cursus. Het is een manier van omgaan met teksten, die het oog kan openen voor het omgaan met praktijken. In deze cursus wordt specifiek gekeken naar teksten uit de Schrift. De Schrift functioneert in de Joods-christelijke cultuur expliciet maar vaak ook impliciet als een gesprekspartner die richting wijst op de geestelijke weg van de persoon. In deze cursus komen een aantal Schriftteksten aan bod die laten zien hoe de Schrift zichzelf leest, verstaat en uitlegt. Ook worden teksten uit de mystieke traditie gelezen en wordt uitgelegd hoe een spirituele lezing van de Schrift de ogen kan openen voor de (eigen) geestelijke weg.